Jordärtskockor

Visste du att jordärtskockan har flera hälsofördelar, exempelvis att den är en prebiotika (dvs den hjälper tarmfloran)? Den hjälper också till att kontrollera diabetes (de innehåller inulin), och är också en hjälp om man vill gå ned i vikt.

Här kan du läsa mer om jordärtskockornas hälsofördelar.

Att laga till jordärtskockor

Smakmässigt är jordärtskockor någonstans mellan svartrötter och kronärtskocka. De kan användas som råa grönsaker eller istället för potatis. Jordärtskockor är jättegoda nykokta med lite olivolja, salt och balsamvinäger. Eller gör en jordärtskockssoppa och strö rostade sesamfrön över. Här följer några recept:

Recept

Jordärtskockschips
Skär 400 g jordärtskocka i fina skivor och stek i olja tills de är gyllene. Låt rinna av på en kökshandduk och smaka av med örtsalt och chili.

Jordärtskockssoppa
Skär 300g jordärtskocka i tärningar, stek i smör med en pressad vitlöksklyfta.
Avglasera med 150 ml vitt vin och 250 ml kycklingfond. Sjud i 15 minuter, tillsätt sedan 400 ml grädde, puréa soppan. Smaka av med salt, peppar och malda libbväxtfrön. Servera med citrontimjan och strimlor av purjolök.

Stekt jordärtskocka med paprika
Skala 500g jordärtskocka, skär i 1 cm tjocka skivor och koka i lite saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet. Smält 2 msk smör i en panna och stek jordärtskocksbitarna hastigt och krydda tillsammans med en gul paprika skuren i strimlor. Hacka och vänd ner 1 näve persilja. Servera omedelbart.

Jordärtskocka med sesamdipp
Blanda 1 kg jordärtskocka, 200 ml grönsaksfond, 1 matsked honung i 3 matskedar olivolja.
För dippen: 1 kopp gräddfil, 3 matskedar sesamfrön, rivet skal av en citron, salt, en skvätt citronsaft – blanda ihop allt. Skär jordärtskockan i tjocka bitar tjocka, lägg i en form och häll grönsaksfonden ovanpå. Täck med aluminiumfolie och grädda i 30 minuter. Ringla honung över grönsakerna. Grädda i ytterligare 20 minuter.
Servera med dippen.

Jordärtskockspuré
Koka upp 1 kg jordärtskocka, skär sedan knölarna på mitten och ta bort insidan med en gaffel. Det fungerar nästan av sig själv, eftersom knölarna nästan ”skalar” sig själva. Tillsätt 200 ml mjölk, lite riven muskotnöt och 1 msk smör. Krossa allt. Tillsätt mjölk till önskad konsistens.

Jordärtskockspanna
400 g jordärtskocka, 2 lökar, 3 morötter, 250 g rökt bacon, 250 ml grönsaksfond. Skär det rökta baconet i tärningar och låt stå i en kastrull. Hacka löken och fräs i dem. Skala morötter och jordärtskocka och skär i skivor, lägg i lök och bacon. Häll i grönsaksfond och grädde och låt sjuda i ca 15 minuter. Smaka av med peppar och salt. Skär osten i tunna skivor och fördela jämnt över rätten. Grädda i en förvärmd ugn på 180°C tills osten fått färg.

Grönsaksröra
Skär pumpa, Akebia-skal (eller melon), sötpotatis (med skal), jordärtskocka (med skal) i fina skivor. Stek varm i olja (om du tar fryst: tina inte, lägg den direkt i den varma pannan), tillsätt 1-2 msk sojasås, 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 skvätt vitvinsvinäger eller risvinäger. Ingredienserna har olika konsistens vilket är jättegott.