Honungsbärsglass

Honungsbär är goda färska på flingorna, som mellanmål, på gröten eller som saft. De är också fantastiskt läckra i sylt, marmelad, paj eller som glass.

2 dl vispgrädde (eller vispbar växtgrädde för ett veganskt alternativ)
2 dl honungsbär, färska eller frysta
1 dl socker, honung eller lönnsirap
1 nypa salt
1 dl mjölk (eller växtmjölk)

Vispa grädden. Mixa bären med 1 dl mjölk, socker/honung/lönnsirap och salt. Vänd ner grädden. Frys (helst i glassmaskin). Voila! Underbart gott!

Honungsbärspaj

500 g honungsbär, färska eller frysta
0,5 dl syltsocker
2-3 tsk potatismjöl eller majsstärkelse
175 g smör
2 dl socker
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjölk
1 tsk bakpulver
0,5 dl ljus sirap

Blanda blåbär, syltsocker och potatismjöl och lägg i pajformen. Blanda socker, salt, havregryn, vetemjöl, sirap och bakpulver i en skål. Smält smöret och blanda i det i skålen. Fördela smeten över bärfyllningen. Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 30-40 minuter. Servera ljummen eller kall tillsammans med glass eller vaniljsås.