Om honungsbär

Honungsbär är mycket goda och användbara. Smaken påminner om en blandning mellan hallon, blåbär och en aning citron. Vissa sorter är syrligare än andra. Man kan äta dem färska, torkade eller frysa in dem. Det går utmärkt att göra juice, sylt, marmelad eller gelé av dem. Bären är också goda i glass, paj, yoghurt, kakor, gröt eller müsli. Honungsbär har hög sockernivå (vissa har omkring 20° Brix) och mycket tanniner så det blir även fina viner av bären.

Näringsrika

Honungsbär är mycket näringsrika och har under flera hundra år använts både som mat och inom traditionell medicin. Vetenskapen bekräftar bärets hälsosamma egenskaper. Här är några av hälsoeffekterna:

  • Är antiinflammatoriskt på cellnivå
  • Försenar åldrande
  • Stödjer ögonhälsan och förbättrar synen.
  • Reducerar tumörvolymen för vissa onkologiska sjukdomar.
  • Sänker blodtrycket.
  • Förbättrar hjärnans funktioner.
  • Har få kalorier men högt näringsvärde, 53 kcal/100 g.
  • Hjälper till att normalisera glukosnivåer och blodfetter.
  • Visar antibakteriella egenskaper och förhindrar vidhäftning av Shigella, Micrococcus, Campylobacter, Escherichia, Enterococcus, Straptococcus, Staphylococcus eller Bacillus.
  • Visar positiva effekter mot UVA och UVB-strålning.
  • Extrakt kan hjälpa till att förebygga melanom eftersom bären är extremt rika på antioxidanter.

Vitamin C och A

Honungsbär innehåller också mineralerna calcium, magnesium, mangan, järn, zink och koppar.

Honungsbär har höga värden av TPC, TAC och ORAC:

TPC (totalt fenol-innehåll) – bidrar till antioxideringsprocessen, mg av GAE (gallic acid equivalents):
Jordgubbar, 205
Blåbär, 300
Vilda röda hallon, 410
Björnbär, 470
Honungsbär, 1100

TAC (totalt antocyanin-innehåll) – innehåll av cyanidin-3-glukosid-motsvarigheter i mg/100 g:
Röda vinbär, 1
Blåbär, 55
Björnbär, 110
Hallon, 400
Honungsbär, 1250

De högsta mätta och publicerade ORAC-värdena hos olika bär (µmol TE/100g – TE (Trolox – 6-hydroxy-2,5,7,8-tetramethylchroman-2-carboxylic acid):
Jordgubbar, 1100
Hallon, 1200
Blåbär, 1500
Björnbär, 1600
Aronia, 1650
Gojibär, 2100
Honungsbär, 2200
Maquibär (Aristotelia chilensis), 3900
Acaibär, frystorkad, 9800

Näringsvärde honungsbär

Färska honungsbär innehåller också andra näringsämnen och fytokemikalier som inte är inkluderade i tabellen ovan. Det dagliga värdet är baserat på rekommendation om 2000 kalorier. Ditt faktiska behov av näringsämnen kan skilja sig beroende på ditt behov av kalorier.

Källa: https://www.healwithfood.org/health-benefits/blue-honeysuckle-berries-nutrition.php

Historik

Sedan 1600-talet har honungsbär varit välkänt och högt värderat inom traditionell medicin i Japan. Bäret kallas där ”Haskap”.

Första gången honungsbär nämndes i Ryssland var 1756 i boken ”Description of the Land of Kamchatka” av Stefan Krasheninnikov. Efter 1957 började man i Ryssland selektera fram olika varianter. Idag finns det över 100 varianter av honungsbär i Ryssland. Bäret kallas där ”zhimolost” och anses vara Rysslands nationalbär. Det är mycket populärt och efterfrågat.

På 1970-talet började Japan selektera fram Japanska varianter från ”Lonicera kamtschatica asp. Emphylocalyx”.

1997 startade Kanada sin selektion och har tagit fram flera nya sorter som skyddas av PBR i Europa. De kanadensiska sorterna är mycket fertila, livskraftiga och resistenta mot sjukdomar och ohyra. Bären kallas där Honeyberry eller Honeysuckle.

Ny teknik har gjort att man lättare kan utföra kontrollerad hybridisering, och internet har gjort det enkelt att utbyta information och kontakter. På senare år har därför honungsbär blivit mer kända även i Europa.

Begreppsförvirring i den svenska benämningen

Itas Gård var först med att odla honungsbär för i kommersiell produktion, och vi startade vår odling 2017. Då hette bäret honungsbär, medan den vilda (giftiga) varianten kallades blåtry. Ordet try har traditionellt i svenska språket använts för giftiga växter. Sedan har det skett en begreppsförvirring som har lett till att bäret nu kallas både honungsbär och blåbärstry. Eftersom det finns en giftig variant anser vi att det inte är lämpligt att kalla det blåbärstry, dels för att det lätt blandas ihop med ordet blåtry (som är den giftiga varianten) och dels för att ordet try i sig antyder att det är giftigt.

Skördeschema honungsbär

Bären är mogna när de är blå inuti (inget grönt). I nordvästra Skåne skördar vi de olika sorterna ungefär vid dessa tidpunkter: